Этот сайт использует файлы cookie и плагины социальных сетей для обеспечения бесперебойной работы вашего сайта, анализа активности посетителей и предоставления персонализированной рекламы. Вы можете управлять файлами cookie в настройках. Дополнительная информация Политика конфиденциальности.
Рейтинг 4.7 (более 4000 отзывов) Бесплатный обмен и доставка Действителен в течение 12 месяцев. Для предприятий F.A.Q. Торговые точки Помощь
RU
LV
Cамообслуживание
Избранное

Магия Украшения Рождественской Елки

2023-09-17

Ziemassvētku eglītes rotāšana – Ko par to zinām?

Украшение рождественской елки — это древняя традиция, которая намного больше, чем просто эстетическое удовольствие. Этот блог освещает значение елки и историю её украшения, начиная с XV века в Ливонии и до наших дней. Узнайте о различных украшениях, их символике и как эта традиция менялась со временем. 🎄✨ Рождественские подарки, что положить под елку.

Katru gadu, Ziemassvētku priekšvakarā, mēs steidzam sagādāt un izrotāt svētku eglīti. Cits izbrien baltākās kupenas, meklējot to kuplāko, skaistāko, īsto un vienīgo, cits izstaigā tirgus laukumu, izvēloties savu svētku egli. Nav svarīgi cik īsa vai gara, stalta vai mazliet salīkusi, egle mājās ienes to īpašo Ziemassvētku noskaņu un smaržu. Bet vai esam padomājuši – kādēļ eglīte ir tik svarīga svētku sastāvdaļa? Tam noteikti ir daudz dziļāka nozīme, nekā vieta, zem kuras tiek paslēptas dāvanas. Vai Jūs kaut ko par to zināt?

Svētku egles dekorēšana tiek saistīta ar Ziemassvētku svinēšanu, tā parasti tiek ievietota un dekorēta mājā, taču var arī tikt izmantota ārpus telpām. Tradicionālie egles rotājumi ir Ziemassvētku gaismiņas (sākotnēji tās bija sveces) un dažādi rotājumi. Bieži egles virsotnē tiek novietots eņģelis vai zvaigzne, tā simbolizējot Jēzus Kristus dzimšanu.

Ziemassvētku eglītes pirmsākumi

Ziemassvētku eglīšu izcelsme tiek saistīta ar laiku pirms izglītotajām Eiropas kultūrām. Šī svētku eglīšu uzstādīšanas un rotāšanas tradīcija tika aizsākta apmēram 15. gadsimtā Livonijā (pašreizējās Latvijas un Igaunijas teritorijā) un 16. gadsimtā Ziemeļvācijā. Saskaņā ar pirmajiem dokumentētajiem Ziemassvētku egļu izmantošanas gadījumiem Igaunijā, 1441., 1442. un 1514. gadā Melngalvju brālība savā mājā Rēvelē (pašreizējā Tallinā), uzcēla Ziemassvētku egli un pēdējā naktī pirms svinībām tā tika novietota Rātslaukumā. Citi avoti vēsta, ka pirmoreiz Ziemassvētku egle tikusi izrotāta Rīgā 1510. gadā. Pirmās mākslīgās Ziemassvētku egles parādījās Vācijā 19. gadsimtā.

Latvijā egli dekorēja ar putnu spalvām

Latvijā tradicionāli mājā ienesa eglīti, kurai bija īpaša nozīme; vēsturiski tā nāk no senču dzīvības koka, ko ziemas saulgriežos ienesa namā. Pušķošanai izmantoja egļu zarus, salmu pinumu lelles, smilgas, putnu spalvas, olas, augļus, dārzeņus un kaltētus ziedus. Sevišķi populāra bija puzuru veidošana. Tie tika izgatavoti no salmu savērumiem, ko papildināja ar dažādiem citiem materiāliem, piemēram, krāsainām lupatiņām vai putnu spalvām. Dažreiz puzura vidū tika iekārts kartupelis, kurā sadurti salmi. Šāds veidojums tika dēvēts par saulīti. Rotājumus visbiežāk darināja bērni, ieliekot tajos savu mīlestību un bērna sirds skaidrību. Tāpēc šādiem veidojumiem piemita īpaša enerģētika. Arī mūsdienās uzskata, ka tie lieliski attīra telpu no nevēlamām enerģijām, par cik puzuriem ir daudzskaldņa forma, kas sastāv no daudzām mazām piramīdām.
Ziemeļeiropas tautas svinēja Ziemassvētkus kā ziemas saulgriežus, kad ir gada īsākā diena. Pēc tam dienas pakāpeniski kļūst garākas un siltākas. Bija ierasta tradīcija iedegt eglē svecīti kā saules simbolu.

No papīra rozēm, līdz elektriskajām spuldzītēm

Ziemassvētku egles nosaukums pirmoreiz minēts 1604. gadā Strasbūrā, tomēr kristiešu ģimenes izmantoja egli Kristus dzimšanas atzīmēšanā daudz agrāk. Tiek uzskatīts, ka papīra rozes eglīšu rotāšanā 16. gadsimtā simbolizējušas jaunavu Mariju. 17. gadsimtā Ziemassvētku eglītes mēdza izrotāt ar āboliem, lai radītu asociācijas ar pasaules radīšanu un Ēdenes dārzu. 18. gadsimtā eglīšu rotāšanā izmantoja riekstus un cepumus. 19. gadsimtā eglīšu rotājumi kļuva daudzveidīgāki, kad tajos sāka izmantot stiklu un citus materiālus, un gadsimta beigās sāka izmantot arī elektrisko apgaismojumu.

Eglīšu rotāšanas tradīcijas ir ļoti dažādas. Japānā, piemēram, eglītes zaros uzliek košus papīra lukturīšus, Austrālijā - putnu ligzdiņas un putniņus, bijušajā PSRS egles galotni rotāja ar sarkanu piecstūru zvaigzni, - tādu pašu kā Kremļa torņos. Somijā Ziemassvētku eglīti mājās uzstāda tikai Ziemassvētku vakarā. To izrotā ar vizuļiem, papīra karogiem, konfektēm, āboliem un citiem augļiem, kā arī svecītēm.

 

 

Украшение Рождественских Елок: Не Просто Декор, но и Символика

Украшение рождественской елки — это не просто визуальное удовольствие. Это традиция, которая глубоко укоренилась в нашей культуре и истории. Но знаете ли вы, почему мы это делаем?

  • Историческая Перспектива: Традиция украшения елки началась примерно в XV веке в Ливонии. Она настолько древняя, что её происхождение связано с временем до образованных европейских культур.

  • Значение Украшений: Традиционные украшения, такие как рождественские огоньки и ангелы, не просто декоративные элементы. Они символизируют различные культурные и религиозные значения, например, рождение Иисуса Христа.

Эволюция Украшений 🌟

Со временем украшения менялись. Изначально использовались свечи, но теперь мы используем электрические лампочки. В Латвии, например, традиционно использовались перья птиц и соломенные куклы.

  • Современные Тенденции: В наши дни также используются различные искусственные материалы, и даже электрическое освещение.

  • Международные Традиции: В каждой стране есть свои уникальные традиции украшения рождественской елки. В Японии используются яркие бумажные фонарики, а в Австралии — птичьи гнезда и птицы.

Так что в следующий раз, когда вы будете украшать свою рождественскую елку, помните, что это намного больше, чем просто красивый вид. Это традиция с глубоким значением и историей, которую стоит изучить и сохранить. 🎄✨

Назад