Šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes un sociālo tīklu spraudņi, lai nodrošinātu netraucētu vietnes darbību, analizētu apmeklētāju aktivitātes un nodrošinātu personalizētas reklāmas. Jūs varat pārvaldīt sīkdatnes savos uzstādījumos. Plašāka informācija Privātuma politika.
4.7 vērtējums (vairāk nekā 4000 atsauksmes) Bezmaksas maiņa un piegāde Derīgs 12 mēnešus. Uzņēmumiem B.U.J. Tirdzniecības vietas Palīdzība
LV
RU
Pašapkalpošanās
Izlase

Ziemassvētku Tradīcijas: Latvija un Pasaule

2023-09-20

Ziemassvētku tradīcijas Latvijā un pasaulē

Ziemassvētki ir viens no gaidītākajiem svētkiem Latvijā un pasaulē. Šis blogs piedāvā ieskatu gan Latvijas, gan pasaules Ziemassvētku tradīcijās. Uzziniet par latviešu ticējumiem, svētku ēdieniem un masku gājieniem, kā arī par to, kā šos svētkus svin citās valstīs. 🎄🌟 Ziemassvētku dāvanas.

LATVIJĀ

Ziemas saulgrieži latviešiem bija nozīmīgi svētki labklājības un saticības nodrošināšanai visam nākamajam gadam. Tumšais ziemas laiks tika pavadīts pie ugunskura, meitas un puiši nodarbojās ar rokdarbiem, bērniem tika stāstītas pasakas, un visi kopā minēja mīklas. Ziemassvētki ir arī gaismas svētki, kad tumsa, sasniedza savu augstāko pakāpi un savu vietu atdod gaismai. Šajos svētkos valda bagātība un pārpilnība. Šajā laikā klēts ir pilna un tādēļ arī uz galda nekā netrūkst.

Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā jāēd 9 reizes, tad nākošais gads būs bagāts. Tāpat galdā noteikti jāliek maize, sāls un uguns (sveces), tas nodrošina svētību ģimenei.

Tradicionāli Ziemassvētku ēdieni ir zirņi un pupas, tie noteikti svētku vakarā jāapēd, lai nākama gadā nebūtu jāraud. Arī cūkas šņukurs, sautēti kāposti, pīrāgi ar speķi. Galdā tika liktas arī zivis, bet zvīņas lika makā, lai nākošā gadā naudas netrūkst.

Ziemassvētki ir īstais laiks jautrajiem masku gājieniem. Masku gājieniem ir dažādi nosaukumi: budēļi, čigāni, ķekatas, nabagi u.c. Ķekatnieki ir ģērbušies dažādās maskās - nāves, zirga, lāča, dzērves un citās. Tie staigā no ciema uz ciemu un nes visur savu svētību un dzen prom ļaunus garus.

Ziemassvētkus sauc arī par bluķa vakaru. Bluķa velšana bija viena no raksturīgākajām Ziemassvētku tradīcijām, lai gan ticējumos un tautasdziesmās šī tradīcija minēta maz. Šim nolūkam tika nocirsts liels ozola bluķis, kuru vakarā vilka no viena ciema uz otru, līdz beidzot tas ievilkts sētsvidū, kur ar dziesmām un dejām sadedzināts. Bluķa vilkšana paātrina saules un dzīvības atgriešanos. Bluķa sadedzināšana simbolizē jauna saules gada sākuma, pašu sauli, kas zemniekam ir ļoti svarīga.

Ziemassvētkos nozīmīga vieta ir zīlēšanai. Lielākoties tie saistās ar precēšanos, jaunu meitu vēlme uzzināt, vai šajā gadā viņa tiks izdota pie vīra vai nē.

Pasaulē

Valstīs, kur vairums iedzīvotāju ir katoļticīgie - Polijā, Čehijā, Itālijā, Spānijā -, visur, sākot ar baznīcām, veikalu skatlogiem, dažādām sabiedriskām vietām un beidzot ar dzīvokļiem, tiek iekārtots kaut kas līdzīgs leļļu teātra dekorācijām.Tur redzama kūtiņa, kurā dzimis Jēzus bērniņš, un visi, kas šajā notikumā ņēmuši dalību, t.i., Jāzeps, Marija, pats Jēzus bērniņš, aitas, govis, gani, un trīs Austrumu ķēniņi.

  • Īrijā katrā logā tiek novietotas aizdegtas sveces, kas simboliski ir kā ceļa rādītājs Jāzepa un Marijas mājvietas meklējumiem pirms Jēzus piedzimšanas. Pēc senām īru tradīcijām - sveces jāaizdedzina ģimenes jaunākajai atvasītei, bet nodzēst šīs sveces drīkst tikai jauna meitene, kuras vārds ir Marija.
  • Irākas kristiešu ģimenes Ziemassvētku vakarā sanāk kopā, lai kopīgi priecātos par Kristus dzimšanu. Visi apsēžas, paņem rokās aizdedzinātas sveces un klausās svēto rakstu par Jēzus dzimšanu. Vēlāk laukā no ērkšķu zariem tiek sakurināts ugunskurs un dziedātas Ziemassvētku dziesmas. Kad ugunskurs nodega, katrs no klātesošajiem tam lec pāri trīs reizes, katru reizi iedomājoties kādu vēlēšanos. Tiek uzskatīts, ka nākamais gads būs labs un laimīgs, ja ugunskurā iemestie zari pilnībā sadeg un pārvēršas pelnos.
  • Somijā pats svarīgākais ir Ziemassvētku vakars, kur ir saunas apmeklēšana un Ziemassvētku dievkalpojums. Daudz ģimeņu arī dodas uz kapiem, lai pieminētu mirušos. Pusdienās tiek ēsta cūkgaļa, kurā noslēpta mandele. Tas, kurš mandeli atrod - tam jādzied dziesma.
  • Polijā Ziemassvētku vakarā bērni sagaida pirmo zvaigzni debesīs - tās parādīšanās nozīmē svētku vakariņu sākumu. Zem galdauta liek salmus, lai atgādinātu, ka Jēzus piedzima kūtī. Bērni pārģērbjas par ķēniņiem, velniem un eņģeļiem un apstaigā kaimiņu mājas, lūdzot naudu vai cienastu.
  • Krievijā Ziemassvētki sākas 6. janvārī, pusnaktī ar tradicionālajiem dievkalpojumiem pareizticīgo baznīcās, bet 7. janvārī pieņemts sveikt radus un draugus. Atšķirībā no daudzām Eiropas valstīm, kur šos svētkus svin tikai ģimenes lokā, aiz aizvērtām durvīm, Krievijā tos svin lielā draugu un radu pulkā un priecājās par katru viesi. Ziemassvētkos visa ģimene satiekas pie bagātīgi klāta galda, kas sastāv no 12 ēdieniem.
  • ASV Lai cik tas dīvaini šķistu, jo ASV ir ticīga valsts, Ziemassvētkus tur sāka iemīļot tikai 19. gadsimtā. ASV ļoti strauji "aizņēmās" no citām valstīm tradīcijas: no Skandināvijas - bluķa dedzināšanu, no Anglijas - āmuļu karināšanu virs durvīm, no Meksikas - kamīna rotāšanu ar zvaigznēm un no Vācijas - tradīciju par egles iegādi un pušķošanu. Ziemassvētku vakaram ASV ir mazāka nozīme nekā pie mums, jo daudzas ģimenes uz tradicionālo pusnakts misi dodas pirmajā Ziemassvētku dienā. Kad dāvanas saņemtas, visa ģimene sēžas pie svētku galda, un viens no galvenajiem ēdieniem ir tītara cepetis.

Lai arī kādas būtu Ziemassvētku tradīcijas Latvijā un citur pasaulē – galvenās pamatvērtības ir labestība, saticība, sirsnība, piedošana un ģimeniskums.

 

Ziemassvētku Tradīcijas: No Latvijas līdz Pasaulē

Ziemassvētki ir laiks, kad mēs visi pulcējamies kopā, lai svinētu mīlestību, ģimeni un labestību. Bet vai jūs zinājāt, ka Ziemassvētku tradīcijas var atšķirties no vietas uz vietu? Šajā blogā mēs piedāvājam pilnīgu ieskatu Ziemassvētku tradīcijās gan Latvijā, gan pasaulē.

  • Latvijas Ziemassvētku Tradīcijas
    • Ziemassvētki Latvijā ir saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Piemēram, Ziemassvētku vakarā jāēd 9 reizes, lai nākamais gads būtu bagāts.
    • Tradicionālie ēdieni ir zirņi, pupas, cūkas šņukurs un sautēti kāposti.
    • Masku gājieni, zināmi arī kā budēļi, čigāni, ķekatas, ir arī būtiska Ziemassvētku sastāvdaļa.

Kā Svin Ziemassvētkus Pasaule?

  • Amerikāņu Ziemassvētki

    • ASV Ziemassvētki ir salīdzinoši jauna tradīcija, kas aizguvusi iedvesmu no dažādām kultūrām.
    • Galvenais ēdiens ir tītara cepetis, un svētki tiek svinēti ģimenes lokā.
  • Eiropas Ziemassvētki

    • Polijā bērni gaida pirmo zvaigzni debesīs, lai sāktu svētku vakariņas.
    • Somijā svarīgākais ir saunas apmeklējums un Ziemassvētku dievkalpojums.

Nobeigumā, neatkarīgi no tā, kur jūs atrodaties, Ziemassvētki ir laiks, kad mēs visi varam izjust labestību, saticību un ģimeniskumu. 🎅🌟

Atpakaļ