Šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes un sociālo tīklu spraudņi, lai nodrošinātu netraucētu vietnes darbību, analizētu apmeklētāju aktivitātes un nodrošinātu personalizētas reklāmas. Jūs varat pārvaldīt sīkdatnes savos uzstādījumos. Plašāka informācija Privātuma politika.
4.7 vērtējums (vairāk nekā 4000 atsauksmes) Bezmaksas maiņa un piegāde Derīgs 12 mēnešus. Uzņēmumiem B.U.J. Tirdzniecības vietas Palīdzība
LV
RU
Pašapkalpošanās
Izlase

Tēva Diena: Kā Mēs To Svinam?

2023-08-09

Viss par Tēvu dienu un Dāvanu Idejas

Vai zini kāda nozīmīga diena ir katru gadu 10. septembrī? Katru gadu, septembra otrajā svētdienā tiek atzīmēta svarīga dienā – Tēva diena. Tā nav vienkārša svētku diena, bet gan diena, kur atzīmējam tēva nozīmīgo lomu katra bērna dzīvē. Iepazīsties arī ar mūsu īpaši sagatavoto dāvanu klāstu tēviem!

Interesanti zināt, ka Latvijā Tēva diena tiek atzīmēta kalendārā un svinēta pavisam nesen – kopš 2011. gada, kad Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalstīja partiju priekšlikumu par Tēva dienas svinēšanu un atzīmēšanu.

Kā zināms, ka tradīcijas visbiežāk sākas tieši ģimenes lokā, tādējādi ir svarīgi tradīcijas ieviest tieši no bērna kājas, lai tradīcijas varētu nodot tālāk no ģimenes uz ģimeni. Tradīcijas, kas rodas ģimenē un tiek svinētas katru gadu – veicina bērniem radošu domāšanu, piemēram, pasākumu organizēšanai, dāvanas sagatavošanai un pat komunikācijas uzlabošanai.

 

 

Tēva loma modernajā sabiedrībā

Mainoties laikam un gadiem, arī mainās vecāku loma sabiedrībā, tai skaitā, tēva nozīme un iesaiste ģimenes dzīvē.

Vairākus gadus desmitus atkpakaļ, tēvam tika piešķirta viena nozīme – ēdiena un finanšu ienākumu guvējs, bet par pārējām lietām atbildību uzņēmās māte. Laikam ejot, šī lomu nozīme ir mainījusies un tēvs ir ieguvis vairāk iesaistošās lomas ģimenes dzīvē, kas uzlabo gan bērnu, gan kopējo ģimenes atmosfēru.

Mūsdienās ir vairāki aspekti, kas raksturo tēva lomu:

  1. līdzdalība bērna aprūpē – šis ir liels solis mūsdienās, kas ir guvis izmaiņas, ka tēvam ir liela nozīme bērna aprūpē un audzināšanā. Daudzi tēvi iesaistās bērna ikdienas aprūpē, piemēram, barošanā, uzraudzībā un palīdzībā ar mājas darbiem. Šāda līdzdalība veido ciešāku saikni ar bērnu tā augšanas periodā;
  2. darba un ģimenes dzīves līdzsvars – ar mūsdienu hibrīda darba iespējām, tēviem ir vairāk iespējas iesaistīties bērna un ģimenes aktīvajos pasākumos, piemēram, būt bērna teātra uzvedumā, futbola sacensībās vai citos nozīmīgos mirkļos;
  3. tēva emocionālā loma – līdz ar iesaisti ģimenes dzīvē, arī tēvi spēj vairāk izrādīt emocijas un veicināt sirdi sildošas attiecības ar bērnu un ģimeni. Tēvi apgūst un prot izrādīt mīlestību, rūpes un sapratni saviem bērniem;
  4. vecāku loma ģimenes ekonomikā – neizbēgami arī mūsdienās, tēvi turpina gūt finansiālus ienākumus, lai nodrošinātu ģimenes stabilitāti. Turpretī, pozitīvi paraudzīsimies uz māmiņām, kuras arī spēj dot finansiālu pienesumu ģimenes labklājībai.

Ja kopumā aplūkojam mūsdienu izmaiņas, tad iesaistošāka tēva loma ir mainījusi sabiedrību, padarot to vairāk atvērtu un bagātāku. Tēva loma ir svarīga, lai padarītu nākotnes sabiedrību līdzsvarotāku un empātiskāku.

Tēvu lomu un kultūras atšķirības

Tēvu lomu un kultūras atšķirības ir ievērojamas atkarībā pēc valsts, kurā dzīvojam, etniskās piederības vai reliģijas. Katrā no šīm grupām tēva definējums var būt dažāds, bet aplūkosim visbiežāk sastopamās kultūras atšķirības:

  1. patriarhālā kultūra – ir dažas kultūras, kurās tēva loma ir noteicošā jeb autoritārā, kas nozīmē, ka tēvs tiek uzskatīts par ģimenes vadītāju un izšķirošais vārds lēmumu pieņemšanā pieder tēvam. Šādas kultūras tēvs ir spējīgs pilnībā uzņemties atbildību par ģimenes nodrošināšanu un aizsardzību;
  2. kolektīvā kultūra – mūsdienās biežāk sastopamā kultūra, kas norāda, ka tēvs iesaistās kopīgā aprūpē un kopīgā lēmumu pieņemšanā. Tēvs ģimenē tiek uztverts kā emocionāli svarīga daļa no ģimenes kopienas, tā arī visi veicina kopīgu sadarbību un mērķu sasniegšanu;
  3. individuālā kultūra – ļoti svarīga kultūras un iesaistes deva, kas nozīmē, ka tēvs iesaistās bērna attīstības procesā un veicina personisku saisti ar bērnu. Šādā kultūrā tēvs sniedz daudz emocionālu atbalstu, mīlestību un vienlaikus izglīto par individuālām vērtībām un mērķiem;
  4. reliģiskā kultūra – tēvs galvenā loma ir cieši saistīta ar reliģisko pārliecību un tās tradīcijām. Tēvs iesaistās garīgu un morālu jautājumu risināšanā, kā arī māca reliģiskas pārliecības un vērtības;
  5. laika un vides atšķirības – mainoties paaudzēm, mainās arī tēvu kultūras, kuras turpina savas gaitas ģimenes dzīvē vai pretēji – tiek atstātas vecvecākiem. Zināms, ka kultūras izmaiņas ietekmē gan laika periods, gan vides izmaiņas.

Svarīgi ir zināt, ka visi kultūru tēvi ir labākie tēvi katram bērnam.

Tēva uzmanību, mirklis kopā ar ģimeni un kāda kopīga pasākuma organizēšana ir tā, kas saliedē gan visu ģimeni, gan bērnu emocionāli ar tēvu.

Lai mudinātu tēvus iepriecināt 10. septembrī, tālāk esi droši aicināts aplūkot idejas – kādas tradīcijas tiek ievērotas Tēva dienā, un ar ko vari iepriecināt šajā nozīmīgajā dienā.

 

 

Kādas tradīcijas visbiežāk tiek ievērotas Tēva dienā?

  1. Brīvā laika un āra aktivitātes – noteikti var iepriecināt tēvu ar kādām āra aktivitātēm kopīgā ģimenes lokā, piemēram:

○       pikniku pagalmā vai kādā pilsētas parkā;

○       kopīgām āra spēlēm – futbols, basketbols, ielas florbols;

○       dabas pārgājienu gar upi, ezeru vai jaunu pilsētu.

  1. Ģimenes pasākumi – vairākas Latvijas pilsētas īpaši organizē dažādus kultūras pasākumus par godu Tēva dienai, piemēram, pulcējoties pie Brīvības pieminekļa, organizēt Tēva dienas gājiens līdz krāšņiem pasākumiem Vērmanes dārzā.
  2. Dāvanu pasniegšana – dāvanas var būt dažādas, bet ir jāzin, kas tēvam patīk – sportiskas aktivitātes, mierīga kopābūšana, ekstrēmi piedzīvojumi u.c. Lieliska dāvana piedāvā plašu dāvanu klāstu tēviem Tēva dienā:

○       lidojums ar gaisa balonu;

○       mega SUP pikniks uz ūdens;

○       saulrieta pārgājiens purvā ar purva kurpēm;

○       atjaunojošs pirts rituāls;

○       safari brauciens ar kvadraciklu.

  1. Svinīga maltīte ģimenes lokā – ļoti svarīgi ir ieturēt arī kopīgu un gardu malīti, jo zinam, ka “paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks”. Lieliska dāvana piedāvā arī vairākus variantus, kur kopīgi palutināt garšas kārpiņas:

○       3 kārtu vakariņas Lietuvā;

○       vīna degustācija vīna darītavā;

○       grila restorāna apmeklējums Jūrmalā;

○       7 kārtu degustācijas vakariņas restorānā.

 

Tēva diena ir svētku diena, kad mēs varam atcerēties par tēvu īpašo saisti ar bērniem un ģimeni, tā arī paust savu sirsnību, rūpes un mīlestību, lai to atgādinātu ar īpaši vērstu uzmanību.

Redzot, ka mūsu sabiedrība kļūst aizvien globālāka un attīstītāka, saskaramies ar dažādām kultūrām un vērtībām, bet nemainīga vērtība ir mūsu tēvi – viņu klātbūtne ir vērtīga un nenovērtējama.

Lieliska dāvana 10. septembrī aicinam ikvienu atcerēties par saviem tēviem, pasakot paldies par saikni, kas vieno, lai palīdzētu bērniem izaugt par izciliem un atbildīgiem bērniem.

Iepazīsties ar Lieliska dāvana plašo dāvanu klāstu tēviem!

Kopā padarām katru tēvu laimīgu!

 

 

 

Tēva Diena: Vairāk nekā Tikai Svētki

Tēva diena nav tikai kalendāra atzīmējums. Tā ir diena, kad mēs atzīmējam un novērtējam tēva nozīmīgo lomu mūsu dzīvēs. Katru gadu, septembra otrajā svētdienā, mēs atceramies un pateicamies par visu, ko mūsu tēvi ir darījuši mums.

Tēva Loma Laika Gaitā

  • Agrāk: Tēvs tika uzskatīts galvenokārt par ģimenes barotāju.
  • Tagad: Viņa loma ir daudz plašāka, ietverot gan emocionālo atbalstu, gan aktīvu līdzdalību bērna audzināšanā.

Tēva diena ir arī laiks, kad mēs varam iepazīties ar dažādām kultūras tradīcijām un to, kā tās ietekmē mūsu svētku svinēšanu. No patriarhālās līdz kolektīvajai kultūrai, katrā no tām tēva loma ir unikāla un svarīga.

Kā Mēs Varam Atzīmēt Šo Dienu?

  • Organizējot ģimenes pikniku vai āra spēles.
  • Piedaloties kultūras pasākumos, kas veltīti Tēva dienai.
  • Pasniedzot dāvanas, kas atspoguļo mūsu tēvu intereses un vēlmes.

Neatkarīgi no tā, kā mēs izvēlamies svinēt, galvenais ir atcerēties un novērtēt mūsu tēvu klātbūtni mūsu dzīvēs. Viņu mīlestība, atbalsts un vēlme mums palīdzēt ir nenovērtējamas vērtības, ko mēs varam nest līdzi visu mūsu dzīvi.

🌟 Atcerēsimies un novērtēsim mūsu tēvus ne tikai Tēva dienā, bet katru dienu! 🌟

Atpakaļ