Этот сайт использует файлы cookie и плагины социальных сетей для обеспечения бесперебойной работы вашего сайта, анализа активности посетителей и предоставления персонализированной рекламы. Вы можете управлять файлами cookie в настройках. Дополнительная информация Политика конфиденциальности.
Рейтинг 4.7 (более 4000 отзывов) Бесплатный обмен и доставка Действителен в течение 12 месяцев. Для предприятий F.A.Q. Торговые точки Помощь
RU
LV
Cамообслуживание
Избранное

Kāzu tradīcijas!

2022-05-19

Kāzu tradīcijas!

Kāzas izsenis ir bijušas ļoti nozīmīgs notikums cilvēka dzīvē. Kopš seniem laikiem katrai tautai ir saglabājušies īpaši kāzu rituāli un tradīcijas. Protams, laika gaitā tie ir mainījušies, pārveidojušies un tikuši modernizēti, bet daudzviet vēl joprojām šīs tradīcijas tiek ievērotas, saglabājot un nododot nākamajām paaudzēm senču mantojumu.

Populārākās kāzu tradīcijas:

Precības jeb derības ir nedaudz jaunāka tradīcija, tā ir līgavas pirkšana par naudu. Līgavas un līgavaiņa radinieki vienojas par naudas daudzumu, kas būtu jāsamaksā.

***

Pušķošana ir rituālveida maģiska darbība, kurai pamatā gan labuma vairošana, gan labuma aizsargāšana.

***

Līdzināšana ir rituāls, kurā jauno pāri liecinieku klātbūtnē savieno kopējam mūža ceļam, kad līgava aizvesta tautieša sētā. Līdzināšana ir rituāls, ko mūsdienās aizstāj ceremonija dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā.

***

Septiņu tiltu šķērsošana – tradīcija izveidojusies jau senā pagātnē, tā simbolizē jaunā pāra laimes nodrošinājumu. Šķērsojot šos septiņus tiltus, jaunlaulātajiem esot jāiedomājas kāda īpaša vēlēšanās. Tā pat septiņi tilti simbolizē arī pāreju no viena stāvokļa uz citu – no „mans, tavs” uz „mūsu”.   

***

Līgavas pušķa mešana – senāk uzskatīja, ka līgavas ir īpašas veiksminieces kāzu dienā. Tāpēc līgavas radinieki ņēma gabalus no līgavas drēbēm kā talismanu, lai tas nestu veiksmi. Līgavas, kuras bija nogurušas no šīs situācijas, atrada risinājumu caur līgavas pušķi. Kāzu beigās viņas nevis deva drēbju gabaliņus, lai tie nestu citiem veiksmi, bet sāka dalīt ziedus no pušķa. Laika gaitā šis modelis transformējās, un mūsdienās līgava met pušķi, lai neprecētās kāzu dalībnieces var uzzināt, kura nākamā apprecēsies.     

***

Viesi kāzās ir tradīcija, kas nemainīga palikusi līdz pat mūsdienām.

***

“Rūgts!” – tādējādi aicinot jauno pāri saskūpstīties. Jā, arī šis paradums nav izzudis jau no senseniem laikiem.

***

Pirmā deja jeb kāzu valsis – arī senatnē pirmie uz deju grīdas devās jaunais pāris, kam pēcāk pievienojās viesi.

***

Mičošana kā centrālais rituāls ir spēcīgi iesakņojies, ko bieži izvēlas pat pāri, kas atsakās no citām tradīcijām. Lai arī mičošana var tikt vadīta dažādi, arī atsakoties no tradicionālā, tomēr arī mūsdienās mičošanu parasti pavada dziesmas un viesu klātbūtne.

***

Mielasts pēc mičošanas jeb kāzu tortes dalīšana. Šis kāzu process sasaucas ar senajām latviešu tradīcijām, kad jaunā sieva cienāja viesus ar pašas ceptu maizi.

***

Atkāzas – senatnē atkāzas bija kāzu noslēgums, kas atzīmēts ar nelielām svinībām nedēļu pēc kāzām līgavas vecāku mājās vai pāra jaunajā mājvietā. Arī mūsdienu pasaulē atkāzas nav zudušas, tomēr biežāk ar tām saprot tuvāko draugu un / vai radu kopā sanākšanu (biežāk pēc jaunā pāra kāzu ceļojuma vai brīža, kad saņemtas kāzu fotogrāfijas).

***

Te Jūs varēsiet atrast kāzu dāvanas.

Savukārt šeit Jūs varat atrast skaistus apsveikumus kāzās, kurus pievienot savām dāvanām.

Назад