Этот сайт использует файлы cookie и плагины социальных сетей для обеспечения бесперебойной работы вашего сайта, анализа активности посетителей и предоставления персонализированной рекламы. Вы можете управлять файлами cookie в настройках. Дополнительная информация Политика конфиденциальности.
Рейтинг 4.7 (более 4000 отзывов) Бесплатный обмен и доставка Действителен в течение 12 месяцев. Для предприятий F.A.Q. Торговые точки Помощь
RU
LV
Cамообслуживание
Избранное

Neparastākās Lieldienu tradīcijas pasaulē

2013-03-26

Neparastākās Lieldienu tradīcijas pasaulē

Lieldienu svinības ikvienam no mums tradicionāli saistās ar olu krāsošanu, ripināšanu, baznīcas apmeklējumu un ģimenes pulcēšanos ap svētku galdu. Diez vai kāds no jums Lieldienās aplej sievietes ar ūdeni vai cep omleti no 12 000 olām. Lai arī cik amizanti un mums neierasti tas neizklausītos, dažās valstīs Lieldienas tiek sagaidītas tieši šādā veidā:

UNGĀRIJA UN SIEVIEŠU APLIEŠANA AR ŪDENI

Jā, tieši Ungārijā Lieldienās pašsaprotami un pieņemami ir apliet sievieti ar ūdeni no galvas līdz kājām. Ūdens ir jāgāž virsū tieši no spaiņa. Pie tam, sievietei, kura tiek aplieta,  tas ir īpašs gods, jo tādā veidā viņa var izcelties citu ciema dāmu vidū. Runā, ka šis rituāls uzlabojot sievietes izskatu.

FRANCIJA UN 12 000 OLU OMLETE

Francijā, Hauksas pilsētā, Lieldienās uz milzu pannas tiek cepta lielākā omlete, kas sastāv no 12 000 olām. Šāda tradīcija izveidojusies no Napoleona laikiem, kad Napoleons ar savu armiju ceļojis pa Dienvidfranciju un apstājies kādā pilsētiņā, kur pavēlējis saviem kareivjiem iegūt pēc iespējas vairāk olu un uzcept tik lielu omleti, lai paēdusi ir visa armija. Tāpēc, ja plānojat apmeklēt Franciju Lieldienās, neaizmirstiet paņemt līdz dakšiņu un nogaršot neparasto franču Lieldienu omleti!

ČEHIJA UN MEITEŅU PĒRŠANA

Pie mums Latvijā Pūpolsvētdienā mēs noperam viens otru ar pūpoliem, lai, tā teikt, veseli un apaļi. Čehi savukārt noper tikai meitenes, izmantojot tam speciāli paredzētas "pletnītes", kurām klāt piestiprinātas krāsainas lupatiņas. Tas viss, lai meitenes būtu veselīgas un skaistas.

GRIEĶIJA UN UGUNĪGIE "KARI" STARP BAZNĪCĀM

Grieķijas pilsētā Vrontadosā, tumsai iestājoties, divas tuvumā esošas baznīcas Lieldienās uzrīko sava veida uguns šovu jeb „apšaudi”. Šis neparastais Lieldienu šovs izgaismo visu pilsētu un pulcē kopā ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus, kas speciāli ierodas pilsētā tieši uz Lieldienu laiku. Tradīcija radusies senajos laikos, kad grieķu jūrnieki atgriezušies no Ķīnas un iemācījušies, kā izgatavot salūtu. Šī atgriešanās esot notikusi tieši ap Lieldienu laiku un tā arī iesakņojusies kā stabila un nemainīga tradīcija.

MEKSIKA UN KOŠUMS DIVU NEDĒĻU GARUMĀ

Meksikā Lieldienas ir vieni no gada lielākajiem un krāšņākajiem svētkiem, kas ilgst ap divām nedēļām. Ielas tiek rotātas ar krāsainām kreppapīra lentām, vīrieši ar košām galvas rotām, flautu un bungu pavadībā, dodas ielās. Lieldienas Meksikā – tās ir parādes, grezni tērpi uguņošana, dekorācijas, mūzika un dejas.

ZVIEDRIJA, RAGANAS UN UGUNSKURI

Zviedru ticējumi vēsta, ka Lieldienu laikā aktīvas kļūst raganas, tāpēc zviedri, lai sargātos no ļaunajiem spēkiem, šajā laikā kurina lielus ugunskurus. Nedēļu pirms Lieldienām cenšas arī nerīkot kāzas un kristības, tādejādi samazinot ļauno spēku iedarbību un iejaukšanos. Lieldienu rītā, līdzīgi kā daudzās citās pasaules valstīs, zviedru puiši noper savas meitenes, tikai šeit viņi to dara ar bērzu zariem.

Un šīs ir tikai dažas no neparastākajām Lieldienu tradīcijām pasaulē. Varbūt arī Tu esi piedalījies kādās citu valstu Lieldienu svinībās? 

Назад