Šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes un sociālo tīklu spraudņi, lai nodrošinātu netraucētu vietnes darbību, analizētu apmeklētāju aktivitātes un nodrošinātu personalizētas reklāmas. Jūs varat pārvaldīt sīkdatnes savos uzstādījumos. Plašāka informācija Privātuma politika.
4.7 vērtējums (vairāk nekā 4000 atsauksmes) Bezmaksas maiņa un piegāde Derīgs 12 mēnešus. Uzņēmumiem B.U.J. Tirdzniecības vietas Palīdzība
LV
RU
Pašapkalpošanās
Izlase

Dāvanu ieteikumi Līgai un Jānim

2023-06-16

Dāvanu ieteikumi Līgai un Jānim

Līgo svētku maģiskā noskaņa jau tūlīt, tūlīt virmos gan ziedošajās pļavās, gan ikvienā mājā. Vasaras saulgriežu svinēšana ir tradīcija, kuru latvieši saglabājuši no senseniem laikiem līdz pat mūsdienām. Un, protams, vai gan svētkos var iztikt bez dāvanām?

Līgo svētku un Jāņu nakts lustīgā svinēšana reizēm mēdz aizēnot šo svētku pašu galveno varoņu – Līgas un Jāņa – vārda dienas. Tāpēc neaizmirstiet arī par šiem gaviļniekiem, kuri noteikti būs priecīgi, saņemot kādu dāvaniņu.  

Gan Līgai un Jānim vārda dienā, gan arī sev un saviem tuviniekiem Līgo svētkos sarūpējiet īpaši spilgtus pārsteigumus, izvēloties kādu brīnišķīgu dāvanu no mūsu plašā piedāvājumu klāsta: Dāvanas Līgo svētkos! Lai līgošana būtu vēl lustīgāka!  

Lai Līgo nakts svinības izdotos patiesi jautras, līksmas un neaizmirstamas, atcerieties par skaistajām tradīcijām, ko mūsu senči ievēroja šajā maģiskajā naktī. Daudzas no šīm tradīcijām nāk no pagānu laikiem, kad dažādām burvestībām un rituāliem tika piedēvēts pārdabisks spēks un ļaudis patiešām tam ticēja.

 

Ielūkosimies populārākajās Līgo svētku tradīcijās!

Vīriešu vainagi tradicionāli tiek darināti no ozola lapām, bet sieviešu vainagi tiek pīti no dažādām pļavas puķēm, starp citu, precētām sievām savā vainagā esot jāiepin arī ozollapas. Vainaga uzlikšana citam cilvēkam simbolizē draudzību un sirsnību. Arī mūsdienās daudzi joprojām pin vainagus, jo līgošanai bez vainagiem, šķiet, nemaz nav tās īstās, maģiskās noskaņas. Turklāt pļavas puķu vainagiem ir tik izteikti reibinoša smarža, kas gluži vai apbur.

 

SPA rituāls ar maģisku pļavas ziedu aromātu – izcili piemērota dāvana Līgai

Ja svētkos vēlaties iepriecināt Līgu ar reibinošu pļavas puķu aromātu, varat uzdāvināt viņai Pļavu ziedu SPA rituālu (https://www.lieliskadavana.lv/plavu-ziedu-spa-rituals-elizabetes-spa), kas dāvās mūžīgās vasaras sajūtu un nodrošinās mierpilnu relaksāciju. Tā ir atsvaidzinoša un relaksējoša SPA kūre, kas ļauj sajust gluži vai rīta rasas pieskārienu reibinošās pļavas ziedu smaržās, sniedzot dziedinošo dabas spēku, kas brīnišķīgi rūpējas par veselību un skaistumu! Tas būs maģisks piedzīvojums, kas dāvās patīkamu labsajūtu un paliks atmiņā kā viens no skaistākajiem un aromātiskākajiem SPA rituāliem.

 

 

Turpinot aplūkot mūsu senču tradīcijas, jāpiemin arī jāņuzāļu vākšana. Līgo svētkos un Jāņu dienā telpas vajag izrotāt ar bērza, ozola un pīlādža zariem, papardēm, margrietiņām un smilgām. Pie durvīm vajagot spraust nātres un dadžus, kas atvairot ļaunumu, lai tas neienāktu iekšā mājā. Mūsu senči ticēja, ka saulgriežos saplūktajām zālītēm ir maģisks, dziedinošs spēks, tāpēc pēc svētkiem tās parasti izkaltēja, sasēja no tām pirtsslotas, vai arī kvēpināja ar tām māju.

Protams, nevar aizmirst arī par iespaidīgāko un varbūt pat ekstrēmāko Jāņu nakts tradīciju – ugunskura kuršanu un lēkšanu tam pāri. Ugunskurs esot jāiededz jau līdz ar saulrietu un esot jāļauj tam kurties līdz pat saullēktam. Lēkšana pār ugunskuru simbolizē attīrīšanos no visa liekā, bet rokās sadevušies pāri to dara, lai uguns burvju spēks tos savienotu kopīgai nākotnei.

 

Uzdāvini Jānim alus vannu!

Īsteni simbolisks Līgo svētku piedzīvojums Jānim – relaksācija alus vannā. Vannošanās ūdenim pievienotas sastāvdaļas, kas satur dabīgi raudzētu alu. Vannošanās notiek dabiskā koka kubulā. Protams, Jānim būs arī iespēja izdzert veldzējošu vēsa alus kausu. Pēc vannas Jānis tiks ietīts dabiskā kokvilnas palagā un guldīts salmu gultā, lai kopā ar šiem „elpojošajiem” un dziedinošajiem materiāliem mierīgi atvilktu elpu. Šai laikā vannā sasildītais ķermenis turpina svīšanas procesu, vienlaikus ķermenis arī pilnībā izmantos tās vielas, kas caur ādu uzsūkušās peldes laikā. Papildus visam labajam, kas iedarbosies uz organismu, Jānis tiks arī pie pamatīgas dzīvesprieka un optimisma devas, kā arī varēs nobaudīt glāzi garda Valmiermuižas alus.

 

 

Tradīcijas vēsta, ka kārtīgam līgotājam visu Jāņu nakti būtu jāpavada nomodā! Un no rīta jāsteidz nomazgāties rīta rasā. Jāņu rītā esot jābrien pa rasu, lai apavos sabirtu nauda. Bet sievietēm esot rasā jāmazgā seja, lai iegūtu maģisku skaistumu. Senāk tika uzskatīts, ka nomods veicinot modrumu un veselību visa turpmākā gada garumā, veicinot labu ražu, kā arī savedot kopā liktens nolemtos puišus un meitas. Vēl arī tika uzskatīts, ka Jāņu nakts jau tā ir tik īsa, ka nav nemaz vērts iet gulēt, turklāt būtu jāredz, kā uzlec saulīte – šo svinību simbols.

 

Atpūta pēc ugunīgi lustīgas Jāņu nakts

Jānim pēc visām jestrajām Līgo svētku izdarībām noteikti būs vajadzīga arī kāda mierīgāka atpūta, piemēram, viņš var doties izbaudīt pasakainu atpūtu pie dabas „Trīssaliņu” ezera Sēņu mājiņā, piepildot senlolotu sapni par relaksējošu makšķerēšanu lauku klusumā. Lai tik paķer līdzi savu makšķeri un bauda zvejošanas prieku – dīķī sastopamas gan līdakas, gan karpas, gan līņi un arī citas zivis. Izzvejoto lomu turpat uz vietas iespējams izžāvēt un sarīkot lielisku pikniku. Savukārt pēc aktīviem zvejošanas priekiem Jānis varēs pavadīt nakti ērtajā un omulīgajā Sēņu mājiņā, lai atjaunotu spēkus pēc lustīgajām Līgo svētku svinībām. Šī var būt arī lieliska dāvana pārim, ideālā variantā – Līgai un Jānim!  

Savukārt, Līgai pēc lustīgas Jāņu nakts svinībām varētu patikt relaksējoša atpūta ar nakšņošanu un pikniku Ungurmuižas dārzā. Ungurmuiža ir Latvijā vienīgā baroka koka muiža ar unikāliem 18. gs. sienu gleznojumiem. Tā ir vieta, kur baudīt mierpilnu nakšņošanu lauku gaisotnē! Ungurmuižas viesu māja atrodas īpašā vietā, kur senatnes auras apvītās koka ēkas, liepas un milzu ozoli stāsta mīlestības stāstus trīs gadsimtu garumā. Šajā brīnišķīgajā atmosfērā Līga varēs izbaudīt burvīgu pikniku muižas dārzā. Ungurmuižas restorāns noteikti patiks ikvienam, kas novērtē gardu maltīti no vietējiem sezonas produktiem un gadsimtiem senas receptes. Līga noteikti būs priecīga par šādu senatnīgi romantisku piedzīvojumu!

Vēl viena būtiska tradīcija ir pirtiņas apmeklējums. Senlatvieši ticēja, ka pirts ir mājas svētnīca, kurā notiek svarīgākie cilvēka dzīves rituāli. Visi darbi tika apdarīti jau dienu pirms Līgo svētkiem un tad tika kurināta pirts. Senajos laikos, kad vīrieši un sievietes pirtī gāja kopā, šis brīdis tika uzskatīts par maģisku. Pirtī tika veikti dažādi attīrīšanās rituāli. Pirtī iešana ir īpaši svarīga tradīcija mūsu tautai.

 

Uzdāvini Līgai relaksējošu atpūtu pirtiņā!  

Līgai būs iespēja izbaudīt burvīgu atpūtu pirtiņā „PieEvitas” Dobeles pusē! Pirtiņa „PieEvitas” glabā īstenās sentēvu tradīcijas, rūpējoties par ikviena viesa labsajūtu. Tur ikvienu sagaidīs silta un omulīga atmosfēra, kā arī burvīgi un aromātiski pašdarināti skrubji no dažādiem augiem. Fantastiska atpūta pirtiņā ļaus Līgai atjaunot enerģiju pēc svētku steigas un burzmas, kā arī dāvās mieru un iekšējo līdzsvaru! Tas būs patiesi mierpilns baudījums senču tradīciju garā!

 

Dāvana Jānim, kuram patīk ekstrēmi piedzīvojumi

Jānim, kas novērtē aktīvu un ekstrēmu atpūtu, ļoti piemērota dāvana būs lidojums ar paraplānu tandēmā ar instruktoru, kas ļaus piedzīvot jaunas un spilgtas emocijas, nododoties pavisam aizraujošai un neparastai izklaidei! Lidojums ar paraplānu, kas notiek 450m augstumā, ir unikāls un elpu aizraujošs piedzīvojums, ko noteikti ir vērts izmēģināt vismaz vienu reizi dzīvē. Par visu parūpēsies zinošs un pieredzējis instruktors. Ja Jānis vēlēsies papildus saņemt vēl asākas izjūtas, sarunājot ar pilotu, būs iespējams veikt arī dažus akrobātiskus trikus lidojuma laikā un gūt fantastisku adrenalīna devu. Lēciens pāri ugunskuram vai lidojums ar paraplānu – kas Jānim patiks labāk?

 

Ieskaties arī citos interesantos piedāvājumos – varbūt tieši tur atradīsi ko ideāli piemērotu, lai iepriecinātu svētkos Līgu un Jāni!

 

Dāvanas Jānim:

 



Dāvanas Līgai

 

 

Aizvadiet Līgo svētkus tautiskās tradīcijās! Novēlam visiem gaišus, priecīgus, lustīgus un līksmus Līgo svētkus – lai maģiskā Jāņu nakts burvība neizgaist visu cauru gadu!

 
Atpakaļ